Handla inredning med omtanke
Vi skänker 5% av vinsten till välgörenhet -
Hittills 185152 kr insamlat
En fin och vacker dukning förhöjer måltiden! Här kommer några enkla och bra tips från Lindainreder om hur du dukar och ger det lilla extra till lunchen eller den trevliga middagsbjudningen.
Ett kuvert består av en tallrik, bestick, glas och servett och dukas med cirka 60 cm utrymme per gäst.
Man dukar besticken för att visa gästen hur maten ska ätas.
Besticken placeras i den ordning du äter, med förrättsbesticken längst ut och besticken till huvudrätten närmast tallriken. Lägg besticken så att skaften harmoniserar med varandra. Knivar placeras alltid till höger med eggen vänd mot tallriken och gafflar till vänster om tallriken. Om förrätten består av soppa placeras förrättsskeden längst ut till höger, samma gäller vid förrätter där man endast använder en gaffel. Dessertbestick utgörs oftast av dessertgaffel och/eller dessertsked och placeras centrerat mellan tallrik och glas. Dukar du med båda placeras dessertskeden överst med skaftet pekandes åt höger och dessertgaffeln närmast tallriken med skaftet pekandes åt vänster. Gaffeln anses ha "högre rang" än övriga bestick, vilket är anledningen till att den placeras närmst tallriken.
Precis som med besticken så placeras även glasen i den ordning de används.
Oftast använder man ett vinglas till huvudrätten, ett vinglas till förrätten samt ett glas för bordsvatten. Alla glas dukas i en rak linje ovanför kuverttallriken. Glaset till huvudrätten placeras centrerat i mitten ovanför kuverttallriken, vattenglaset längst till höger ovanför förrättsbesticken och glaset till förrätten ställs mitt emellan dessa två. Om det serveras dessertvin placeras det glaset till vänster om huvudrättsglaset.
Så här viker du den fina eleganta servetten på bilden
Dekorera bordet med det lilla extra
Handla inredning med omtanke
Vi skänker 5% av vinsten till välgörenhet -
Hittills 185152 kr insamlat